Acasă » femei » Romancele: intre Africa si Germania

Romancele: intre Africa si Germania

Statutul femeii a evoluat de-a lungul secolelor. La inceputuri se spunea ca barbatul este stalpul casei, insa in secolul XXI femeia este catalogata „cea din spatele unui barbat puternic”.  Pozitia sociala a femeii in perioada Evului Mediu era determinata de pozitia tatalui, iar mai apoi de cea a sotului in societate. Zilele trecute am urmarit un documentar pe Discovery Travel& Living, in care o femeie din Africa de Sud nascuta intr-o zona defavorizata a pus pe picioare o afacere proprie. Acesta intamplare  mi-a demonstrat emanciparea femeilor din acel continent. Familia in care s-a nascut nu avea bani nici pentru alimente, situatie in care se afla majoritatea celor din acea zona. Si-a dat seama ca daca nu va stii o limba straina, nu va avea cum sa se intretina. A inceput sa invete engleza din serialul Dallas 🙂 A inceput apoi sa coaca prajituri, in niste oale in casa, iar apoi sa le vanda. Fiind singura din zona care stia o limba straina si  in combinatie cu inteligenta,  afacerea a fost una profitabila.  Spunea ca a reusit doar „prin perseverenta” . O femeie care nu avea in mod normal nici o sansa decat sa traiasca de pe o zi pe alta, a reusit sa puna pe picioare o afacere. A mai avut un plus: era una din cele mai optimiste si mai carismatice persoane pe care le-am vazut. Desi nu radia de frumusete, pe tot parcursul documentarului a fost cu zambetul pe buze.
Femeia a reusit in urma mai multor transformari sa aiba un rol important in societate. Tinerele de azi nu mai seamana cu mamele lor. Personal, tind sa cred ca nu mai traim „intr-o lume a barbatilor”.  „Femeia moderna incearca, in mod constant, sa-si imbunatateasca pozitia in societate”, crede Marla Ladue. „Cu toate acestea, chiar daca au fost facute imbunatatiri, egalitatea in ceea ce priveste toate aspectele nu poate fi atinsa”.  Desi, nici acum situatia sociala a persoanelor de tip feminin nu prea  roz: conform unui studiu realizat de revista Time  „egalitatea de sanse intre barbati si femei, in ce priveste cariera, este un ‚mit’ cel putin in tarile Uniunii Europene”. Mai exact, femeile reprezinta doar intre 20 si 30% din totalul directorilor executivi, patronilor de mari companii, managerilor in toate domeniile de afaceri si politicienilor.

Angela Merkel este un exemplu de femeie puternica. Ea este si  una din cele mai discrete persoane din politica internationala. Merkel considera ca determinarea si convingerile sunt calitatile care au ajutat-o sa depaseasca un trecut dificil intr-o tara comunista, astfel ajungand    una din persoanele dominante din Europa şi una dintre femeile cele mai puternice din lume. S-a clasat pe locul intai in topul Forbes- cele mai puternice femei 2011.


In blogosfera din Romania, la capitolul bloggeritelor, conform celor spune de Alexandru Negrea „atâta timp cât există talent şi dai totul pentru ceea ce faci, ai la fel de multe şanse ca şi un bărbat să obţii ceea ce-ţi doreşti”. El tine insa sa puncteze ca brandul ramane de baza.
Reprezentantii unui renumit blog de Social Media au intervievat un nume puternic din blogosfera straina, Lisa Piatra, CEO si co-fondator al BlogHer, blog care are ca tema femeile in Social Media. Iar blogul este redactat exclusiv de persoane de sex feminin.  In interviu Lisa impartaseste sfaturi pentru bloguri de succes dar si tendintele pentru blogurile feminine. El poate fi vizualizat aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s