Acasă » blogging » Cum scrii un articol bun?

Cum scrii un articol bun?

Exista anumite metode prin care poti scrie un articol bun, cu esenta si continut, un articol incitant, placut de citit. Acest lucru nu tine de tipul de scriere, jurnalistic, narativ, de fictiune, sau beletristic.  Un scriitor independent de succes necesita un stil de scris bun, insa si marketing.

Ador sa citesc un articol bun, imi place atunci cand citesc cu pasiune, imi place ce vad si ma incarc cu informatie utila. Imi place un articol inspirat, amuzant, interesant, practic sau inteligent. Autorul articolului trebuie sa relateze impartial, coerent insa in principal sa fie bine informat. Un articol bun este urmat in mare parte de participarea celor care comenteaza, o prelungirea a ideii autorului, insa poate fi si o contradictie. Blogurile pot fi politice, media sau informative. Nu conteaza tipul blogului cat timp autorul scrie un articol laudabil.

Pentru a scrie un articol reusit trebuie sa depui timp, energie emotionala si intelectuala. Voi relata cateva trick-uri utile pentru a scrie un articol de succes:

Un articol trebuie scris cu o idee formata inainte. Nu este practic sa scrii un articol sub impusul unor sentimente, de entuziam sau de dezamagire. Pune-te in locul cititorului si intreaba-te daca il intereseaza acest lucru. Oamenii vor informatie utila pentru ei.  Articolul trebuie scris coerent si rezonabil. Nu te implica foarte mult, fii echidistant.

Pune pasiune in ceea ce scrii. Daca scrii din placere acest lucru nu are cum sa nu se observe.  Implica-te impreuna cu cititorul, discuta cu el.

Orice latura are doua fete. Orice problema poate fi analizata din mai multe unghiuri. Incearca sa fi obiectiv, astfel incat sa nu faci o greseala care va starni critici. Nu trebuie sa analizezi doar dintr-o anumita perspectiva, ci incearca sa te detasezi si sa incerci sa rezolvi aceasi problema  cu ajutorul mai multor solutii.

Continutul unic „te scoate din turma”. Cel mai valoros conținut este cel care are drept sursă propriile tale cunoștințe – experiențe personale relevante pentru cititor.  O formulă de succes ar fi articolele de tipul ”Cum sa” (HOW TO?).  Avantaje: continutul peren este ușor de transformat în bani, pentru că este valoros (fără limite de timp) pentru agențiile de publicitate, aduce mereu cititori prin intermediul motoarelor de căutare și îți economisește timp, pentru că nu trebuie sa repeți aceleași lucruri din nou și din nou. Sursa aici.

Structura de scris trebuie modificata. Nu trebuie sa folosesti aceleasi propozitii constant pentru ca isi pierd valoarea. Desi iti place o anumita fraza nu trebuie sa o utilizezi continuu, ea poate fi inlocuita in functie de structura tezei. Foloseste propozitii scurte, retorice pentru a desparti mai multe propozitii complexe, iar intrebarile retorice trebuie folosite cu moderatie.

Gramatica este esenta. Cuvintele incorecte, acordul dintre subiect si predicat sau greselile gramaticale pot strica reputatia ireparabil. Este un fel de regula de bun-simt insa acest lucru este des uitat. Un blogger trebuie sa fie in acelasi timp scriitor si  jurnalist ceea ce nu ii permite astfel de greseli.

Titlul este esential. El trebuie sa  fie scurt si in acelasi timp informal. Clar, sa contina mesajul esential si in acelasi timp incisiv. Este preferabil ca titlul sa fie gandit dupa terminarea articolului, pentru a-l reprezenta mai bine. Michel Voirol (1992, pp.31-34) a creat o impartire a titlurilor: informative – redau pe scurt mesajul esenţial; incitative – titlurile şocante. „O formulă de succes este promisiunea in titlu a rezolvării unei probleme (de tipul Cum sa faci? – HOW TO)? Folosește o expunere de motive concisă. Textul articolului trebuie sa se potriveasca  ”natural” cu titlul, eventual chiar sa existe o continuitate între cele doua. Titlul articolului tău apare în multe situatii ca o introducere la blogul tău „(din cartea Tehnici de comunicare in Social Media).

Un articol care dezvaluie metoda de a scrie mai bine si mai atractiv am gasit si aici. Comparativ cu alte bloguri, autorul scrie articole complexe,  lungi iar continutul este la acelasi nivel cu cantitatea postata pe blog.

In acelasi timp cartea Tehnici de comunicare in Social Media este prima carte din Romania care ne invata lucruri utile bloggingului si nu numai.  In carte sunt dezbatute metode pentru a scrie un articol perfect.

8 gânduri despre „Cum scrii un articol bun?

  1. Pingback: Cum scrii un articol bun? | plante si beneficii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s