Acasă » blogging » Cat de abstract se va prezenta Web 3.0?

Cat de abstract se va prezenta Web 3.0?

Este intrebarea care creaza multe schite in psihicul fiecaruia, multe idei asemanatoare unor filme SF. Insa cand se pune problema Internetului, mediul este intr-o continua dezvoltare.  Web 1.0, canal-ul unidirectional de comunicare a evoluat intr-un dialog intre companii si utilizatori numit generic Web 2.0. Perioada de maxima notorietate a Web 2.0 a fost 2006-2007 atunci cand a creat un mare buzz. Mediul online a devenit in acea perioada interactiv.  A fost si este frecvent asociat cu dezvoltarea web şi web design-ul care facilitează schimbul de informaţii, interoperabilitate, design utilizator-centrat şi colaborarea pe World Wide Web.  Printre brandurile renumite prezente in a doua etapa a web-ului se numarau Dell, Starbucks, Pepsi, Coca-Cola sau Vodka Absolut.

Desi suntem in plina desfasurare a Web 2.0, urmatoarea generatie, Web 3.0 incepe sa se contureze. Etapele de evolutie a  internetului dureaza in medie 10 ani. Insa ne putem inspira din trecut pentru a afla urmatoarea etapa? Cum se va prezenta urmatorul pas spre evolutia tehnologiei?  In urmatoarea generatie a Web-ului orice procedeu va fi mai simplu de parcurs, iar conform unor specialisti  Web 3.0  nu doar  va analiza raspunsurile, va cauta pe Internet toate posibilitatile de raspunsuri si va organiza toate rezultatele pentru utilizator si se va comporta precum un asistent personal.

Sursa foto: Danpontefract.

Vom evolua de la faza de comunicare bidirectionala la comunicare multidirectionala. Site-urile din perioada Web 2.0  YouTube, LinkedIn, Twitter, Facebook, Wikipedia sau  Flickr vor fi inlocuite.  Urmatoarea generatie Web va invata ce doreste fiecare utilizator in parte.

Conform unor previziuni caracteristiciile Web 3.0 vor „revolutiona” din nou lumea. Oricat de reusita ar fi aceasta revolutie, oamenii vor simti o ruptura intre „digital world” (toate site-urile si serviciile) si „analog world”. Web 3.0 va fi nivelul care va egala cele doua lumi.

Cum se va manifesta urmatoarea etapa a web-ului in Romania? Am intrebat niste specialisti in Social Media iar raspunsurile sunt urmatoarele:

Cristian China-Birta:  „A vorbi despre 3.0 inseamna sa ies un pic din zona mea de confort si sa fac speculatii, ceea ce nu prea imi place. Dar, totusi, ma incumet sa zic ca web 3.0 va fi acel internet in care vom exista toti. Exista, nu intra din cand in cand. Web 3.0 va avea si un ”buton” de off, dar cei care il vor apasa o vor face pe riscul lor :)) Singura intrebare pe care o ridic este cand va veni acel web 3.0? Si daca nu vom asista, de fapt, un un update al web 2.0 si atata tot:)”

Marius Sescu: „ În primul rând eu nu cred că există delimitări clare, lumea folosește web 2.0 și web 3.0 pentru a sublinia schimbări care apar treptat în timp. Să spunem că dacă web 2.0 e despre puterea acordată utilizatorilor, crearea de conținut într-o manieră cât mai simplă de către oricine (blogging, microblogging), sharing de informații și dezvoltarea rețelelor sociale, web 3.0 sau unde se îndreaptă internetul va fi despre dispariția graniței între lumea virtuală și cea reală.

Deja avem aplicații de realitate augmentată care unesc cele 2 lumi, avem aplicații pentru smartphone-uri care suprapun informații digitale peste imaginea pe care o vedem pe ecranul telefonului, chestiile de genul ăsta vor deveni tot mai obișnuite în viitor, poate că vom purta cu toții ochelari care să ne ofere informații suplimentare despre mediul înconjurător cu ajutorul internetului. Obiectele din jurul nostru vor interacționa cu noi, poate prin NFC –  http://en.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication, poate prin altă metodă.

Oricum, schimbările astea nu apar de la o zi la alta, ci treptat, deci nu cred că poate spune cineva cu siguranță că uite, de mâine trecem la web 3.0.”

Horea Mihai Badau: „Web 3.0 inseamna ca internetul va oferi produse personalizate pentru fiecare persoana in parte. Dispare comunicarea de masa si este inlocuita cu o comunicare care raspunde cerintelor fiecarui utilizator in parte.  In Web 3.0 fiecare persoana va cere si va primi de pe Internet produse special create pentru a corespunde numai nevoilor sale. De exemplu, daca cineva va dori sa afle pe Internet informatii despre gripa la girafe, va primi prin intermediul unei platforme un raspuns special conceput numai pentru el.  Deci fiecare utilizator de net va primi informatii pe care astazi le primeste numai daca nevoile sale de informare corespund cu ale altora. In plus, in Web 3.0 va exista un sistem de monitorizare a feed-back-ului pe toate canalele pentru fiecare utilizator in parte. Feed-back-ul va fi mai important decat mesajul in sine.  In fine, web 3.0 inseamna ca o persoana nu va trebui sa se mai lupte pentru a se afirma pe web. Web-ul se va lupta (prin intermediul produselor sale), pentru a fi luat in seama de persoana respectiva.”

Titus Capilnean: ”Web 3.0 încă nu există, e un concept pentru viitor, e pe piață de prin 2009 și o să devină realitate probabil după 2015 în SUA și UK, după 2020 în România. El presupune, din punctul meu de vedere, un principiu foarte simplu. Internetul sau rețeaua globală de comunicații va deveni parte integrantă a cel puțin 75% din populația lumii, contribuind la creșterea eficienței treburilor de zi cu zi(începând cu facturi, management de cont bancar, comenzi de diverse servicii, plăți și terminând cu soluții complexe de colaborare) și, ca atare, a calității vieții.

Nu cred că e vorba de tehnologii fundamental diferite, ci de extinderea unor tehnologii existente în toate serviciile pe care le folosim acum în mod curent. În web 3.0, componenta socială o să joace un rol foarte puternic, definind ceea ce folosim, ceea ce cumpărăm, ceea ce comandăm în funcție de ceea ce are un grad mare de încredere în cercul nostru de prieteni/cunoscuți. Dacă în prezent trebuie să dai telefoane și să te chinui să faci rost de zugravi, faianțari sau instalatori, în web 3.0 faci o poză 360 grade în casă și o trimiți furnizorilor pe net. În câteva ore ai cotația și termenul de execuție, precum și recenziile celor care au mai lucrat cu ei, verificabile via social media.

Nu-i nimic SF, e doar trecerea la scară largă a tehnologiilor curente și extinderea lor la toate nivelurile și categoriile sociale.”

6 gânduri despre „Cat de abstract se va prezenta Web 3.0?

  1. Pingback: Web 3.0 nu e o revolutie, e o expansiune | Titus Capilnean

  2. Pingback: Luni este ZIUA BLOGURILOR în Grupul Bloggerilor din România | Horea Mihai Badau

  3. Pingback: Semantic Web: de la Web 2.0 la Web 3.0 (I) |

  4. Articolul tau mi-a atras atentia – mai ales prin raspusnurile celor intervievati. Observ o slabă informare legată de acest subiect. Există literatură de specialitate care clarifică acest subiect, însă popularizarea unor referiri la web 3.0 fără o cercetare serioasă induc afirmaţii eronate. Astefl web 3.0 va fi gresit definit.

    • Articolul a fost scris pe ideea de a intervieva parerile specialistilor, pentru o descriere mai ampla a conceptului Web 3.0. PS: este o greseala de acord intre subiect si predicat in comentariul tau. Corect era „popularizarea induce”.

  5. Pingback: Istoria Social Media | Liza Danciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s