Acasă » cultura » Cat de relativ este timpul?

Cat de relativ este timpul?

Nu ma refer la regretul acela „Timpul inseamna bani” ci la lucrurile adevarate pe care trebuie sa le realizezi pentru a nu simti ca trecerea sa este irelevanta.

Conform Teoriei Relativitarii creata de Albert Einsten,  relativitatea timpului nu e cauzata de varsta noastra, e cauzata de viteza miscarii prin spatiu. Oamenii poseda o retina bidimensionala, ceea ce inseamna ca vedem doar in 2 dimensiuni. Perceperea celei de a 3-a dimensiuni e rezultatul perspectivei si a vederii noastre binoculare. Daca am fi avut retine tridimensionale, am fi fost capabili sa percepem simultan toate laturile unei camere – peretii, podeaua si tavanul in acelasi timp!

Ce este notiunea de timp? In fiecare etapa a vietii semnificatia este alta. Cu siguranta in copilarie timpul este o notiune care nu necesita prea multa preocupare. Doar atunci cand iti doresti ca timpul rezervat somnului de dupa-amiaza sa se consume mai repede. Sau dorinta ca atunci cand iti faci temele orele sa treaca considerabil mai rapid.  Replica „cand ma voi face mare” este alocata unei perioadede timp  foarte indepartate. Cand eram mica, faceam referire la „cand o sa fiu mare”, „ce vreau sa lucrez”, „ce facultate o sa fac” ca la niste  lucruri atat de indepartate, de parca viata fiecarui om se desfasura pe  o perioada de un secol. Insa exista momente din existenta fiecaruia in care dorim sa oprim timpul. Nu neaparat datorita momentului unic si mirific pe care il traiesti, ci poate din cauza ca realizezi trecerea lui. Simti nevoia de implinire si de realizare. Am simtit acest lucru cu cateva luni in urma cand in cadrul unei emisiuni erau invitate niste persoane, printre care o tanara de 20 ani. Vazand cifra asta am realizat ca „tocmai ieri” aveam acest numar frumos de ani. Ai impresia ca a trecut prea repede.

Desi suntem in anul 2012, anul 2000 sau anii care incep cu cifra 2 imi sunt atat de familiari si de apropiati. Psihic pentru ca in mod real au trecut 12 de ani. Momentul in care a fost atentatul din 11 septembrie 2001 s-a intiparit atat de bine in subconstient incat as reusi sa relatez amplu stirile pe care le-am vizionat despre incident. Si totusi, ne desparte o perioada de 11 ani de acel moment.

Maturizarea te face sa iti dai seama ca timpul este ceva de care trebuie sa profiti, doar pentru ca el sa nu „profite” de tine. A profita de timp  este metofaric, pentru ca de fapt timpul este ceva relativ, este unul din conceptele fundamentale ale fizicii și filosofiei. Timpul te face sa realizezi existenta lui. Cu cat devenim mai batrani, cu atat mai mult valorificam mai mult timpul. Realizam ca nimic altceva nu are importanta.

Cat de relativ este timpul si care este momentul in care realizezi desfasurarea lui? Nu este nimic palpabil ci doar imaginar, o insiruire cronologica. Timpul este compus din trecut, prezent si viitor. Tu detii controlul asupra timpului. Atata timp cat esti constient de acest lucru situatia va lua o intorsura favorabila. In schimb, atunci cand nu realizezi si nu apreciezi momentul, beneficiile existentei, automat tu vei avea de pierdut. The time you enjoy wasting is not wasted  time.

Emil Cioran spunea ca „defectul tuturor oamenilor este ca asteapta sa traiasca, deoarece n-au curajul fiecarei clipe, toti invatam sa traim dupa ce nu mai avem nimic de asteptat, iar cand traim nu putem invata nimic, fiindca nu traim in prezentul concret si viu, ci intr-un viitor fad si indepartat.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s