Acasă » cultura » Fukushima, absolutul documentarelor

Fukushima, absolutul documentarelor

Dupa ce am urmarit un documentar de pe Discovery care il avea ca personaj principal pe medicul lui Michael Jackson, Conrad Murray si ca tema moartea starului pop, simteam nevoia de cat mai multa informatie tip documentar de calitate. Asa cum doar “In premiera” de Carmen Avram a reusit pana acum, mi-a deschis apetitul pentru documentare bine lucrate. Avem nevoie de informatie, noutate, cultura, istorie si stiinta in acelasi timp. Pentru ca aceasta este intr-un fel descrierea unui documentar de buna calitate. Documentarele sunt precum o sursa de imbogatire spirituala din punctul meu de vedere. Sunt mai valoroase decat multe filme si mai impresionante decat multe stiri fantastice. Din fericire, un alt documentar de calitate isi face aparitia pe Discovery World. Si anume, este prezentata situatia dezastrului de la Fukushima, accidentul nuclear din 11 martie 2011, cel mai grav eveniment provocat  de calamitatile naturale din Japonia si mai mult decat atat, dramele oamenilor care au fost afectati de catastrofa. „Clipe de cosmar- Fukushima” este prezentat de un expert care dezvaluie evenimentele care au condus la criza de la Fukushima.

„Catastrofa cu efect intarziat” sau „tripla drama”  poate fi rezumata in cifre astfel: 14 metri masurau valurile tsunami-ului, cu 5 metri mai mult decat inaltimea zidului care proteja  reactoarele. 350.000 de euro este despagubirea pe care compania TEPCO s-a angajat s-o plateasca fiecarei persoane evacuate. 6 reactoare avea centrala nucleara. Desi doar trei dintre ele erau deschise, toate au avut probleme. 1.000 de persoane vor muri de cancer din cauza expunerii la radiatii. 40 de ani va dura dezafectarea reactoarelor nucleare.

Cu ocazia implinirii a unui an de la dezastru, s-a publicat sunetul produs de catastrofa naturala. Sunetul a fost realizat pe baza undelor seismice pe durata a mai multor luni. Semnalul a fost accelerat de 16 ori, ca sa fie perceptibil pentu urechea umana.  Nu pot spune decat ca respectivul sunet spune drama a multor mii de oameni. Am realizat ca totul este relativ si  ca si teoria probabilitatii poate fi gresita cand este vorba de natura. Mahatma Gandhi spunea „Trăieşte ca şi cum ai muri mâine. Învaţă ca şi cum ai trăi veşnic.”

Mashable a realizat un top al documentarelor care comemoreaza doua dintre catastrofe, tsunami-ul si cutremurul:

Children of the Tsunami”. Unul dintre cele mai profunde video-uri, care infatiseaza drama prin ochii unor copii japonezi, realizat de BBC. Detaliile sunt foarte bine ilustrate, te transpun in momentul incidentului.

Japan In A Day”. Directorul Ridley Scott’s crowdsourced project, in colaborare cu  Fuji Television Network,  a  invitat oamenii  sa trimita video-uri care infatiseaza momentul 11 martie in viata lor cu scopul de a comemora catastrofa online. Avand ca model „Scott’s Life”  proiectul „Japan In A Day” nu cere informatii/evenimente specifice dezastrului, ci activitati normale,  zilnice, pentru a reusi sa reconstituiasca viata oamenilor  cu scopul de a merge mai departe. Video-ul va fi disponibil de pe 12 martie online, insa trailer-ul atasat mai jos ilustreaza parti din proiect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s