Acasă » Uncategorized » Top 20 site-uri Social Media la nivel mondial

Top 20 site-uri Social Media la nivel mondial

Retelele de socializare si video-urile domina mass-media sociala. Impreuna, ele formeaza 50% din utilizarea la nivel mondial. Urmeaza Wiki-urile, platformele de blogging si de micro-blogging.  Desi pe primele locuri sunt prezente platformele de socializare sau cele de  blogging, plaformele care au ca principala activitate imaginile urca vertiginos in top. Sunt de parere  ca prima platforma de acest gen care va fi situata pe una dintre primele 3 pozitii este Pinterest.  Am descoperit un studiu care  a incercat sa gaseasca niste raspunsuri la intrebarea: Ce platforme şi canale sunt folosite cel mai des şi cât de mare este numărul de vizitatori unici pe luna? S-a realizat top 20 cele mai utilizate platforme sociale in functie de numarul de unici, caruia i-am adaugat o descriere fiecarei platforme in parte:

1. Pe primul loc  se afla bineinteles, Facebook. Este platforma cu 960 de milioane de utilizatori unici, dintre care 50% femei, 50% barbati. Cel mai cunoscut site de socializare a luat nastere in 2003 cand fondatorul sau, Mark Zuckerberg a inventat Facemash (predecesorul lui Facebook). Există ţări în care Facebook a iscat controverse, existând perioade de timp în care acesta a fost interzis în Siria, China, Vietnam sau Iran, alături de multe companii ai căror şefi erau iritaţi de faptul că angajaţii pierdeau prea mult timp cu el. Numarul estimat al aplicatiilor/ serviciilor oferite de aceasta retea este in prezent de peste 40.000.

2.Youtube cu 880 milioane de vizitatori unici. Platforma creata in in februarie 2005 foloseste tehnologia Adobe Flash Video pentru a expune o gama larga de videoclipuri create de utilizatori, incluzand clipuri video, programe TV si videoclipuri. Un utilizator petrece in medie 15 minute pe aceasta retea, iar 55% dintre utilizatorii de Youtube  sunt barbati in timp ce  45% sunt  femei.

3. Locul III este ocupat de Wikipedia, cea mai accesibilă şi celebră enciclopedie de pe internet care are  410 milioane de vizitatori unici. Enciclopedia online Wikipedia a evoluat într-un timp atât de scurt şi este actualizată şi completată zilnic de către utilizatorii ei, dintre care 57%  barbati si 43% femei. Wikipedia este disponibilă în momentul de faţă intr-un total de 35 de limbi, insa majoritatea articolelor sunt in limba engleza, datorita faptului ca este limba de circulatie internationala.

4. Blogspot, platforma platforma creata de Google are  340 de milioane de unici. Utilizatorii sai sunt formati din   53% barbati si 47% femei.

5. Twitter-ul ocupa locul 5 in clasamentul celor mai utilizate platforme cu 170 de milioane de unici. Cea mai puternica unealta de interactiune online, a fost nominalizata la Premiul Nobel pentru pace anul acesta pentru influenta ei in zonele de conflict, acolo unde presa este legata la propriu la maini si la ochi. Acolo unde se intampla asta, Twitter a devenit o unealta unde oameni simpli tin la curent lumea intreaga in legatura cu evenimentele petrecute in zonele respective. Prin Twitter, Obama, CNN si Ashton Kutcher tin legatura direct cu simpatizantii, telespectatorii si fanii, sursa aici. Site-ul web fondat în 2006, care permite utilizatorilor scrierea şi transmiterea de mesaje de maxim 140 caractere are 55% dintre utilizatori barbati si 45% femei.

6. WordPress, platformă de tip sursă deschisă pentru publicarea blogurilor este pe locul 6 in topul celor mai utilizate platforme in lume si prima cea mai utilizata platforma din Romania. Are in prezent 130 de milioane de utilizatori unici . 55% dintre cei care au blog pe WordPress sunt barbati in timp ce procentul femeilor este de 45%. WordPress a apărut prima dată în 2003 ca precursor al b2/cafelog, care era utilizat de 2 000 de bloguri la acea vreme. Orientarea sa pe estetică, standarde web și ușurința de folosire o fac alegerea 1 printre jurnaliști, scriitori sau bloggeri obișnuiți, iar faptul că e disponibilă gratuit fiind software liber, permite distribuirea și personalizarea sa pe placul tuturor.

7. Linkedin, este o reţea de socializare care se adresează lumii profesionale, aici se pot crea legături între angajatori şi oameni de pe piaţa muncii. Este platforma de pe locul 7 cu 96 de milioane de vizitatori unici, cu 55% barbati si 45% femei. LinkedIn a lansat versiuni în limbile turcă, rusă, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză şi spaniolă si din anul 2001 si in romana.

8. Pe locul 8 este Google corporatie americana multinațională care administrează motorul de cautare  pe Internet cu  cu acelasi nume  are 90 de milioane de utilizatori zilnic. Diferenta dintre numarul utilizatorilor de sex masculin si celor de sex feminin este vizibil mai mare. 70% dintre cei care frecventeaza Google, platforma fondata în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin, sunt barbati in timp ce doar 30% dintre utilizatori sunt femei. Numele de Google este o greseala de ortografie. Initial trebuia sa se numeasca Googol, un termen din matematica, care reprezinta un numar mare, egal cu 10100, adica 1 urmat de 100 de zerouri. Termenul a fost inventat de Milton Sirotta, nepotul de 9 ani al matematicianului american Edward Kasner.

9. Dailymotion, creat pe ideea „ watch, publish, share videos”  este pe locul 9 cu 60 de milioane de utilizatori zilnic. 64% dintre utilizatorii Dailymotion, al doilea mare site de continut video din lume  sunt barbati in timp ce doar 36% sunt femei.

10. Flick, este o divizie a companiei Yahoo, divizie ce dezvolta o aplicatie online de stocare de fotografii si publicarea acestora gratuit pe internet si ocupa locul 10. Are 51 de milioane de utilizatori unici, 53% barbati si 47% femei. Pentru o experienta la nivel inalt pe Flick acceseaza acest site.

11.  Platforma Badoo este nr 11 in top. Este cea mai mare reţea socială pentru a cunoaşte oameni noi la nivel local în lume si mai mult de 100.000 de noi membri se alătură în fiecare zi. Are 50 de milioane de vizitatori zilnici cu 66% barbati si 34% femei. Reteaua se socializare este prezenta in peste 180 de tari.

12.  Orkut, este o retea sociala detinuta de Google care  are 49 de milioane de vizitatori unici dintre care 53% barbati si 47% femei. Accesul s-a facut o lunga perioada de timp doar pe baza de invitatie, intrand totusi in linie dreapta cu celelalte produse Google o data cu introducerea Google Accounts. In Romania nu a avut prea mult succes, fiind totusi la moda in urma cu 4-5 ani.

13.  Tumblr, platforma de blogging situata intre Twitter si blogul clasic ocupa locul cu numarul 13, are 45 milioane de vizitatori dintre care 53% barbati si 47% femei. Tumblr este o retea de micro-blogging infiintata in 2007, care intre timp a capatat amploare demna de luat in seama, mai ales printre utilizatorii interesati de moda, muzica si cinema.

14.  Myspace, care in 2011 a fost vanduta pentru suma de 35 de milioane de dolari, are in acest moment 33 milioane de vizitatori zilnic, numarul utilizatorilor egaland pretul platformei. Site web de tip așa numit social foarte popular care oferă utilizatorilor posibilitatea creării unei rețele internaționale de prieteni, profiluri personale, bloguri, grupuri, fotografii, muzică și videoclipuri. Sediul MySpace se află în Beverly Hills, California, Statele Unite. Face parte din fenomenul din Internet numit „Web 2.0„. Pe aceasta retea sociala ambele sexe au acelasi procent privind frecenta si utilizarea.

15.  Pinterest, una dintre platformele sociale preferate de mine, este intr-o continua ascensiune. Reteaua care aduce mai mult trafic decat YouTube, Google Plus, Linkedin și MySpace la un loc are in momentul actual 32 de milioane de utilizatori unici iar numarul acestora creste intr-un mod alert. Este singura platforma din acest top unde femeile domina. Dintre utilizatorii de Pinterest doar 26% sunt barbati, in timp ce 74% dintre utilizatorii platformei sunt femei. Pinterest este un panou virtual care le permite utilizatorilor sa share-uiasca imagini si link-uri pe care ei le gasesc interesante si inspirationale. Odata ce sunt date mai departe de catre utilizatori, aceste imagini devin „Pins” care pot fi arajate pe „Boards” tematice pe care utilizatorii le pot personaliza in functie de orice tema. Daca ceva a fost pinned poate apoi sa fie repinned de alti utilizatori Pinterest.

16.  Scribd este pe locul 16 in top. Unul dintre cele mai cunoscute site-uri de web social unde poti citi, comenta si dezbate lucrari originale, are in momentul actual 31 de milioane de utilizatori unici. Scribd este o tehnologie care a trecut de mult barierele publicatului in mod traditional si in acelasi timp a construit una din cele mai mari comunitati de cititori online din lume.

17.  Photobucket, platforma multifunctionala se claseaza pe  locul 17 cu 28 de milioane de utilizatori dintre care 43% barbati si 57% femei. Aceasta platforma are o diferenta foarte mica intre numarul utilizatorilor de sex masculin si cei de sex feminin.

18.  Portalul de informare turistică, Tripadvisor are 23 de milioane de vizitatori unici. Utilizatorii excelentului companion de calatorie sunt 41% barbati si 59% femei.

19.  Slideshare are 21 milione de vizitatori unici. Multi dintre bloggeri din Romania au un cont pe aceasta retea, insa desi este cea mai mare comunitate din lume pentru publicarea slideshow-urilor, la noi in tara inca o platforma underground.  Nivelul utilizatorilor de sex masculin este egal cu cel al utilizatori de sex feminin.

20.  Ultimul loc este ocupat de Vimeo, cu 19 milioane de utilizatori unici. Concurentul Youtube-ului este utilizat si de femei si de barbati in aceasi proportie. Calitatea materialului video de pe aceasta platforma a crescut fiind incurajat de o comunitate activa si foarte sociala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s