Acasă » cultura » Romanii nu primesc premiul Nobel pentru ca Romania nu este o tara performanta – scrie Alina Mungiu Pippidi in cartea pe care a lansat-o la Guadeamus

Romanii nu primesc premiul Nobel pentru ca Romania nu este o tara performanta – scrie Alina Mungiu Pippidi in cartea pe care a lansat-o la Guadeamus

Curioasa sa aflu raspunsul la intrebarea “De ce nu iau romanii premiul Nobel” m-am indreptat in urma cu cca. o luna spre Târgul Internaţional de carte Gaudeamus  de la Romexpo.

In tumultul din cadrul Targului unde au participat 10.000 de oameni dornici de carte de calitate  Pavilionul Romexpo a fost neincapator  si plin de literatura, scriitori si interviuri.

36204_67452

Sala de dezbateri a editurii Polirom era plina de participanti incantati de cartea lansata de Alina Mungiu, asa ca mi-am gasit loc numai in picioare. Alaturi de autoare la masa se aflau jurnalistul  Emil Hurezeanu, economist ul si profesorul Daniel Dăianu, actualul ministru al Bugetului Liviu Voinea, scriitorul si comentatorul politic Vasile Ernu şi criticul literar  Daniel Cristea-Enache.

Nu avem o societate care sa recompenseze talentele

“Romanii nu sunt competitivi, daca am fi facut selectia celor care merg la acest Festival de Film , nu ar fi ajuns niciun roman acolo” a fost declaratia Alinei Mungiu care a fost primita cu zambete de intreaga sala. Ca urmare a declaratiei a propus o teorie “rudimentara, chiar daca societatea romaneasa nu e diferit:  Romanii nu sunt pe piata deoarece nu avem o societate care sa recompenseze talentele”.

De fiecare data cand dadea cuvantul invitatiilor Alina Mungiu,  acestia o laudau. De exemplu  Emil Hurezeanu si-a inceput discursul cu ajutorul unor aprecieri adresate autoarei: “Trebuie sa vorbim si despre persoana, o persoana foarte interesanta, pe langa profesia de profesor. A atins un nivel de competenta, pe care o foloseste in stil critic. Nu este doar unul dintre cei mai cunoscuti scriitori romani. Alina Pippidi ar trebui sa scoata o colectie de carti numita “Ego” deoarece traieste intr-o lume de indiferenta. Avem autori, ziaristi geniali dar care dincolo de imprejurarile sociale, personale, nu exista”. Avalansa de laude a determinat-o pe Alina Pippidi sa-si exprime dorinta unei dezbateri active, impingandu-I pe cei prezenti sa fie mai acizi.

Romania are o a doua sansa?

Daniel Daianu i-a dat replica Alinei Mungu si a dat vina pe factorul politic: “politica isi gaseste determinarea in institutii”.

Emil Hurezeanu a completat discursul lui Daianu intr-o nota optimista: “cand se va fisura plafonul de indiferenta ne va fi mai bine, ne vom integra.” Astfel, Romania are o a doua sansa.

A urmat apoi o aprofundare a discutiei iar jurnalistul Emil Hurezeanu  a afirmat  ca autoarea traieste o drama profunda: “avem toate datele posibile pentru a nu ramane la granita, dar ramanem aici.”

“Periuta pentru creier”

Vasile Ernu s-a exprimat plastic declarand despre cartea “De ce nu iau romanii premiul Nobel” ca fiind  o “periuta de dinti pentru creier”. Declaratia a fost apreciata atat de catre autoare cat si de catre cei prezenti in sala. O cunoscuta jurnalista aflata in primele randuri a inceput sa aplaude.

“Toti intelectualii publici din Romania ar trebui sa tina ore la Berlin asa cum tine Alina Pippidi” a fost replica lui Vasile Ernu.

Scriitorul a continuat: “ai doua categorii de luptatori in Romania cei pasivi, care stau sa se uite la ring. A doua este cea in care ai impresia ca se incepe o lupta si se termina cu o imbratisare, in categoria in care intra si autoarea. Alina Pippidiu, de cand e la Berlin, are o pozitie destul de buna, se simte destul de bine palma data de ea.”

Democratie a mitei

Discutia a devenit apriga iar declaratiile din ce in ce mai dure, dupa cum observam si din comentariul lui Vasile Ernu: “in Romania a inceput o antidemocratie a mitei. Ar trebui sa existe macar o democratie a mitei. La noi, ca sa urci social, trebuie sa platesti o “dijma”.”

La un moment dat, pentru ca zona de dezbatere era arhiplina iar scaunele fusese de mult ocupate, moderatorul dezbaterii i-a oferit unui tata care statea cu copilul mic in brate un scaun. Gestul a fost apreciat de cei din sala.

Sistemul de promovare a valorilor in Romania este deficitar

Liviu Voinea  a fost singurul care si-a pregatit discursul scris, desi a vorbit ultimul. Sinceritatea sa a destins atmosfera din cadrul dezbaterii, prin diferite glume. Romanii nu iau premiul Nobel,  care consta intr-o cifra de mii de euro, nu inseamna asa mult, a declarat amuzat secretarul de Stat. A doua explicatie tipica a acestuia  a fost ca “ne fura arbitrii” pentru ca nu sunt romani prezenti in juriul la Cannes, nu au ajuns pana acolo: “sistemul de promovare a valorilor in Romania este deficitar.”

Pesedistii discuta destinsi cu pedelistii la aceeasi masa

Desi a fost o dezbatare, nu au existat intrebari propriu-zise, cu atat mai putin acide, desi Alina Pippidi a lansat o  invitatie pentru schimburi de replici. La masa au existat 3 oameni cu optiuni politice de dreapta iar 2 cu inclinare spre stanga. Intrebarea retorica adresata de Vasile Ernu “de cate ori ati vazut in spatial romanesc acest lucru” a starnit amuzamentul celor prezenti. Totusi nu a existat premisa unui schimb de dialog intre oamenii cu optiuni politice diferite.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s