Acasă » internet » Twitter-ul, un jurnalist adevarat

Twitter-ul, un jurnalist adevarat

2149309015_0de38248c9_zUtilizatorii Twitter trimit in medie 307 mesaje iar 69% dintre cei urmariti sunt sugerati de prieteni. Este astfel o retea sociala de o importanta majora  care are o contributie importanta in mass-media. Putem spune ca este un instrument-extensie care faciliteaza  distribuirea informatiei, insa in directia public-mass media. Ceva nou pentru o profesie atat de veche cum e cea de jurnalism, care este depasita de rapiditatea retelelor de micro-blogging. Stirile incep sa ofere ca sursa  nu doar blogurile persoanelor politice sau celebre ci si conturile de Twitter ale diferitilor anonimi. Astfel informatia este preluata de catre mass-media care se claseaza pe loc secund ca rapiditate si  importanta. Iar jurnalismul ca profesie este pe cale de disparitie, datorita concurentei si accesibilitatii informatiei.

Nu exista nicio limita in a te folosi de utilitatile retelelor de socializare iar creativitatea este un atuu care te scoate in evidenta. De exemplu, Nathan Followill @ Doctorfollowll de la Kings of Leon  a scris un articol în întregime bazat pe tweet-uri.

Twitter-ul a fost de asemenea un fenomen de nisa in perioada campaniei electorale din America, un fel de reclama gratuita pentru politicienii care stiu sa se foloseasca de noile tehnologii. Un tweet poate fi scanteia care va aprinde un foc, metaforic vorbind, nu doar in politica, cat si in societate. In partea cealalta se afla tweet-ul care nu se bazeaza pe o informatie reala, iar din acest motiv aceasta platforma de micro-blogging trebuie manevrata deontologic.

O declaratie a unei importante persoane din online atrage atentia ca Twitter  poate fi o presiune in perioada alegerilor, in functie de modul in care este utilizat. Nu doar a accelerat viteza informatiei ci a si adaugat noi „vectori” pe care orice analisti politici, si nu numai, trebuie sa ii ia in considerare.

Luna viitoare Twitter implineste 7 ani, iar pana in acest moment mesajul  cel mai retweet-uit din istoria platformei de micro-blogging este cel in care presedintele Obama este imbratisat de catre sotia sa dupa castigarea alegerilor cu  817000 retweets și 300.000 de favorite.

A7EiDWcCYAAZT1D

De asemenea, primul tweet al Papei Benedict a fost pe 12 decembrie 2012 si a strans peste 60, ooo de retweet-uri. In momentul actual are aproximativ 1,2 milioane de urmatori. Acesta isi va inchide definitiv contul de Twitter @potifex pe data de 28, februarie imediat după depunerea oficială a demisiei.

Twitter-ul este utilizat in tara noastra doar de cei care sunt informati de beneficiile pe care le ofera aceasta platforma. Imi doresc ca aceasta platforma sa devina mai puternica si in Romania pentru a fi  la fel de utila precum in America.

Un gând despre „Twitter-ul, un jurnalist adevarat

  1. Pingback: Istoria Social Media | Liza Danciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s