Acasă » blogging » Istoria Social Media

Istoria Social Media

Media sociala este considerata un domeniul nou , fara o prea multa istorie in spate, decat cea a comunicarii.  Termenul b721f11a821828240d6ee1c47c59e3dc„Social Media” era unul vag pentru 90% dintre romani in urma cu cativa ani, nu facea parte din vocabularul nostru si  se traduce prin-un tip de media online care accelereaza interactiunea:

Social media refers to the means of interactions among people in which they create, share, and exchange information and ideas in virtual communities and networks.Andreas Kaplan  and Michael Haenlein define social media as „a group of Internet-based applications that build on the ideological and technological foundations of  web 2.0 and that allow the creation and exchange ofuser-generated content. Furthermore, social media depend on mobile and web-based technologies to create highly interactive platforms via which individuals and communities share, cocreate, discuss, and modify user-generated content. It introduces substantial and pervasive changes to communication between organizations, communities and individuals.

Social Media este de fapt o faza mai dezvoltata a relatiilor intre indivizi. Social Networking se defineste ca o  interactiune de comun acord intre mai multe persoane  care avea ca scop schimbul de experienta in acelasi domeniu, poze si diferite tipuri de informatii sociale care au creat o revolutie sociala. Domeniul a luat nastere in Statele Unite unde a crescut uimitor de rapid. Populatia tarii era dornica de asa ceva, asa ca au folosit la cote maxime internetul de care dispunea:)

Istoria Internetului incepe in 1971 cand a fost trimis primul mail, intre un computer si un al doilea, care era amplasat la cca. un metru distanta. Unul din primele site-uri create a fost in 1994 si purta denumirea „Geocities.” In 1997 s-au petrecut multe lucruri interesante pentru Internet: Web-ul a avut un milion de site-uri, s-a lansat termenul de blogging, este lansat primul AOL Instant Messenger care a popularizat schimbul instantaneu de mesaje, SixDegrees.com permite utilizatorilor de a crea profiluri şi liste de prieteni, etc. In 2006 este creat Twitter-ul, aici am detaliat mai multe despre aceasta retea de micro-blogging. Google se deschide ca un motor de căutare pe Internet in 1998, iar in 2000 Internetul avea deja 70 de milioane de calculatoare conectate. In 2001 se lanseaza enciclopedia online Wikipedia iar  Apple incepe sa vanda iPods. In 2002 Friendster, un site de retele sociale, a fost deschis pentru public în SUA şi a ajuns la  3 milioane de utilizatori în trei luni. In 2003 apar LinkedIn si MySpace care  este o clona a Friendster. In 2004 istoria deja devina cunoscuta: Facebook, un alt site de retele sociale, a fost început pentru studenţii de la Harvard College. Mai departe, deja istoria incepe sa devina familiara.

Copyblogger a publicat un infografic relevant in care se prezinta istoria Social Media din 1971 pana in momentul actual, care merita citit mai ales pentru ca domeniul Social Media devine din ce mai important in societate. Imi place sa constat ca in facultati incepe sa se predea New Media iar tinerii incep sa priveasca Social Media ca pe o oportunitate, nu doar ca pe o metoda de relaxare. Noua generatie a Romaniei este receptiva si creativa, ceea ce ne-a ajutat sa ii depasim si pe francezi cu privire la New Media.

Un gând despre „Istoria Social Media

  1. Noi socializam prin alte metode cand eram mici, in special prin „oracol”. Cat despre Media, preferam sa rasfoiesc un ziar si chiar ma simteam bine. Acum este mult mai usor cu Social Media in 2013, mai usor de lucrat, mai usor de obtinut rezultate. Nu stiu totusi cat de relevante sunt rezultatele si ce impact au ele pe termen lung.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s