Acasă » cultura » Arta stradala, un nou tip de cultura

Arta stradala, un nou tip de cultura

Lucrurile frumoase se descopera intamplator. Asa am aflat si de una din actiunile  unor francezi, prezentate superb intr-un articol. Arta teatrala nu mai este demult doar pentru adolescenti, ci si pentru artisti adevarati, pasionati si cu o facultate pe tema artelor frumoase. Invadeaza strazile si coloreaza orasele reusind sa le faca mai zambitoare. Daca suntem atenti si in Bucuresti descoperim desene creative realizate pe zidurile unor vechi cladiri, pe trotuare sau chiar pe peretii caselor locuite.

Acest tip de arta a inceput sa se contureze in ani 70-80 in New York,  perioada  declarata ca fiind  una pluralista. Această diversitate poate fi observată în lucrările artistului de origine coreano-americană Nam June Paik care construia turnuri din televizoare, precum şi cei doi americani Jean-Michel Basquiat şi Keith Haring, care au ridicat tehnica graffiti la nivelul de artă(sursa).

Asa a inceput totul:

Graffiti pe vagoane de metrou şi ziduri, stencils aplicate pe mobilier urban ori construirea unor piramide cu pietre scoase din pavaj sînt tot atîtea cazuri controversate, aflate între artă şi vandalism. Practicile sexuale „deviante“ şi consumul de droguri al unora dintre autorii lor, originea lor etnică şi socială (Jean-Michel Basquiat era fiul unui haitian şi al unei portoricane din Brooklyn, parizianul Blek le Rat provine dinbanlieues), familiaritatea cu cluburile de noapte newyorkeze (Keith Haring) şi afinitatea cu subculturi muzicale (rap, hip-hop), nu în ultimul rînd practicile de tip anarchist explică reputaţia dubioasă a artei stradale.

Avem si o pagina numita „Arta stradala a Bucurestiului” pentru ca „operele de arta” au impanzit capitala:

545167_426547920707953_1587379920_n

In Franta s-au realizat 40 de creatii stradale de tipul acesta pentru inspiratie. Ii vad pe francezi ca pe niste persoane creative care reusesc sa faca lucruri de impact si de calitate in acelasi timp. Iar aceasta actiune este inca o dovada ca sunt niste artisti care vad in lucrurile simple frumosul. Iata deci,  o selectie a celor mai captivante creatii stradale:

street-art-33-500x333street-art-40-500x500street-art-06-500x551street-art-15-500x331Streetartutopia  este un site pe care il poti vizita de cate ori ai chef de street art worlwide. Interesante si captivante, fotografiile te vor suprinde cu siguranta. Un alt reper de arta stradala culturala este Clujul.

3 gânduri despre „Arta stradala, un nou tip de cultura

  1. Ști că luna trecută un artist graffiti român a participat la un festival de cultură stradală din Bangkok? Din păcate nu am avut timp să-l întâlnesc și să scriu despre el. (Găsești detalii pe site-ul Ambasadei Române la Bangkok.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s