Acasă » blogging » Artistul trebuie să descopere modul în care poate să-şi convingă publicul de adevărul minciunilor sale

Artistul trebuie să descopere modul în care poate să-şi convingă publicul de adevărul minciunilor sale

Pasiunile noaste ne construiesc o identitate care ne va reprezenta in societate. Pictura, reprezentanta realitatii in imagini artistice bidimensionale  este un alt tip de poezie tacuta, un stil de viata sau o stare de spirit in timp ce arta, frumosul fara de care nu ar mai exista complexitate si profunzime.

Sunt oameni care au creat pe o panza un material mai valoros ca volumul sau in aur. Picasso spunea ca pictura este doar un alt mod de a tine un jurnal. Cum pentru mine blogul este o modalitate de a-mi expune gandurile. Oare  numarului mare de pictori francezi care au definit in mare parte arta picturii este datorat stilului frantuzesc sau  taramului minunat in care este situata Franta?

Despre cea mai stralucita personalitatea a secolului XX, Pablo Picasso se spune ca „pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și erotismul femeilor iubite”. A avut o activitate de 80 de ani in care a imbinat armonios pictura, sculptura si poezia, ceea ce denota ca traiesti pentru arta prin frumos. Este cel care a declarat: „dati-mi un muzeu si eu o sa il umplu”:) Inititatorul Cubismului, prin intermediul operei „Les Demoiselles d’Avignon”, ca si Dali isi imparte arta in doua identitati artistice: cea spaniola si frantuzeasca.

8b32a02af57dc92c8b9fd1e59200230c

Henry Matisse, cel mai important pictor francez al secolului XX  si initiatorului miscarii foviste,  dezinvolt în cultivarea artei africane, cât şi în creaţia artiştilor renascentişti sau cu operele contemporanilor săi. In imagine este fotografiat in apartamentul sau din Nice, acolo unde a si decedat,  la finalul anului 1910:

5ac49eae5287bd036b882d3f1bc9e425

Lui Monet îi plăcea foarte mult să picteze natură controlată: grădina sa, eleșteul, nuferii săi sau podul său. În 1862 el a studiat arta cu  Charles Gleyre la Paris, unde l-a întâlnit pe Pierre- August Renoir împreună cu care a fondat mișcarea impresionista, numele curentului fiind explicat prin faptul ca picturile lui Monet erau mai degrabă „impresii” decât lucrări de artă terminate. Claude Monet pictand in atelierul sau:

1faebd75dcae9983e25356fb4b3f2adc Imaginea de mai jos, desi il ilustreaza pe Claude Monet,  parintele fondator al impesionismului,  in 1926 intr-o postura lejera, intr-un mediu natural, nu in cel al atelierului sau, m-a fascinat.  Este una din cele mai frumoase fotografii pe care am privit-o in ultimii ani, comunica atat de multe intr-un mod atat de simplu: lumina care ilustreaza o alta lume, parca ii descrie varsta incarcata de ani iar atitudinea de batran intelept este creionata profund de barba alba care se iveste de sub umbra palariei:

aeb15067030e20a3427b7e2c2e1265b0

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, incă de copil a manifestat un viu interes pentru pictură, „primele încercări le face pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătușa sa, croitoreasă de lux”. In perioada in care a urmat studiile la  Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, este dezamagit de sistemul de predare si incita studentii la manifeste si proteste, ceea ce duce la excluderea lui din Facultate. Citindu-i viata lui Salvador Dali constat ca nu este doar un geniu suprarealist,  a fost interesat de futuristii italieni, ci este artistul care a reusit o combinatie fascinanta intre arta spaniola si cea frantuzeasca.

26147c48d156ab41f5d97130949eb7ee

Salvador Dali avut o poveste de iubire excentrica si iesita din tipare cu Gala Diaconov, care devine pentru el o muza, traind impreuna ” o dragoste ca pe o comuniune sacră”: salvador-dali-si-gala

3 gânduri despre „Artistul trebuie să descopere modul în care poate să-şi convingă publicul de adevărul minciunilor sale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s