Acasă » blogging » Despre Romania doar de bine

Despre Romania doar de bine

768c0b8a2aa3782321dabcc1c491f857Am auzit de prea multe ori oameni care sustin cu barbia ridicata”fa ceea ce iti place, nu fa compromisuri”. De multe ori cel care iti adreseaza aceasta intrebare cu un usor aer de invatat superior, are un salariu peste medie, nu face neaparat ce si-a dorit sa profeseze,  cu trecerea anilor a facut o pasiune pentru bani, crede ca acesta este jobul preferat in viata. Trebuie sa invatam ca nu ne putem permite sa criticam, ci doar sa dam sfaturi.

Se spune ca avem o singura viata si ca trebuie sa ne-o traim frumos. Insa este plina de etape dificil de parcurs, in fiecare zi cu probe pe care te gandesti ca nu le vei depasi niciodata, insa fiecare dintre noi isi descopera cu fiecare proba forta pe care credea ca nu o detine in el. In Romania  mediul este cel mai putin favorabil, “ploua” si exista cazuri in care incep si “furtunile”.  Cunosc o tipa care si-a tatuat “carpe diem” pe sold. Nu stiu cum acel tatual o va ajuta sa isi traiasca viata, la fel de simplu ar fi fost sa isi puna ca background la desktop expresia din latinul poem scris de Horatiu.

La ora 8:30 dimineata ma aflam in metrou. Ascultam melodia descoperita in Suits, “Worthy”si urmaresc atitudinea oamenilor din jurul meu. Este o melodie trista, cu un caracter deprimant, si ar fi trebuit ca ea sa ma intristeze. Insa in acel moment, la acea ora in metrou imaginea oamenilor din jurul meu are un caracter mult mai profund. Atmosfera mortuala, cu oamenii cu capul plecat si ochii inrositi a facut analiza economica a tarii in doar cateva clipe, inainte ca Ministrul Economiei sa fi ajuns la birou. Am citit zilele trecute un post pe Twitter: “Exista si oameni fericiti. In Danemarca”.

Exista momente cand ai de ales intre libertate sau comoditatea situatiei financiare. Din pacate Romania iti ofera atat de putine incat vei fi obligat sa alegi comoditatea situatiei financiare. In cazul in care ti se ofera aceasta oportunitate.

Dar sa vedem si partea plina a paharului. Avem si romani cu salarii occidentale, care insa de multe ori lucreaza pentru firme internationale. Avem romani care au reusit sa lucreze in zona de top a agentiei lider din domeniul PR, Weber Shandwich. Mai exact, Gabriela Lungu. Si, cel mai frumos exemplu este ca avem si romanii care fac ce le place in viata. Desi probabil Bradut Florescu este obisnuit sa fie dat exemplu ca om care isi traieste viata in adevaratul sens al cuvantului, in continuare este unul dintre putinii care au avut acest curaj. A facut ceea ce multi dintre noi viseaza atunci cand urmarim “Travel”. Povestea lui intr-un interviu o poti citi aici.

In timpul unui seminar de politologie ne-am pus problema daca se merita in ramai in aceasta tara. Nu exista un DA sau NU, exista doar cazuri diferite si circumstante. Si exista respectul de sine, si cat iti doresti sa investesti in tine ca individ. Daca o poti face mai bine in Romania, nu mai asculta intrebarile “batranilor” care te intreaba de ce nu ai plecat din Romania. Si eu am facut de mai multe ori prostia sa intreb prieteni cu o privire scrutatoare, “si atunci de ce nu ai plecat?”. De parca nu il intelegeam, si de parca nu am fost de atatea ori in situatia lor, in postura de intervievat. Exista  tineri in jurul varstei de 30 de ani carora nu li s-a pus aceasta intrebare? Intrebare care te fapt te pune si mai mult la zid.

Au fost insa momente cand ironizam disperarea multor tineri cu privire la faptul ca nu poti realiza nimic in tara. Poti  face acest lucru in Romania, asa cum si America de Sud a avut un moment culminant,  trebuie insa sa iti gasesti mediul in care sa te dezvolti. Si de multe ori desi te afli in Romania va trebui sa intri in contact cu mentalitatea occidentala, si cu oameni din exteriorul tarii.

Am crezut cand eram mica ca jobul vine o data cu Facultatea. Am descoperit ca a fost valabil doar in perioada lui Ceausescu. Am crezut ca daca esti inteligent si detii informatii, ai experienta lucrurile bune si performanta te vor inconjura. Acest lucru este valabil insa doar daca ai un nume de familie cu rezonanta. Si am ma crezut ca destinul iti este “pus la dosar” inainte ca sa vezi cu adevarat cum stau lucrurile. La finalul adolescentei am aflat din propria experienta ca destinul ti-l faci tu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s