Acasă » cultura » Politica din Romania se face pe baza experientei personale

Politica din Romania se face pe baza experientei personale

Imi place sa urmaresc talk show-urile, nu ma axez doar pe o singura televiziune de stiri, pentru ca invitatii importanti in mod normal circula dintr-un studio tv in altul. In timpul aceasta politica din Romania devine din ce in ce mai dificila si mai putin rationala: cu totii alearga dupa acelasi premiu, beneficiile materiale. Actiunile politicile devin din ce in ce mai socante, stirile seamana cu pasaje din OTV, lipsite de etica si profesionalism.

In aceasta tara balcanica plina de rusticitate, politica se face din experienta personala. De ce am avea nevoie de studii superioare, de un doctorat sau de o mentalitate altruista? Ne dorim sa evoluam insa avem oameni din ce in ce mai inculti la conducere. Ceea ce ma depaseste sunt declaratiile personale din ce in ce mai dese ale ministrilor actuali in cadrul unor dezbateri. Teme precum situatia catastrofala a sanatatii sau educatiei din Romania sunt comentate cu argumente de tipul „nu stiu date, insa stiu ca si eu am copii, de exemplu eu nu am platit niciodata fondul clasei”. Aceasta fiind afirmatia Ministrului Educatiei si de fiecare data raman perplexa la astfel de comentarii. Sunt persoane plasate in anumite functii cu domenii in care nu au profesat niciodata. Cum va putea Romania ajunge o tara democratica din moment ce regresam, in loc sa ne apropiem de 2014, ne indreptam directia spre 1994. Tumoarea comunismului inca domina politica din Romania, se mosteneste din tata in fiu.

O mentalitate sanatoasa ar propune ministrii tehnocrati in Romania. Din cauza lipsei mentalitatii occidentale aceasta ar fi singura solutie. Sunt putine persoane apte, capabile sa initieze proiecte fara sa fie directionati de catre consilieri. Printre acestea se numara Daniel Constantin, care intotdeauna a fost pasionat de agricultura sau Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informationala care a urmat studiile in domeniul Electronicii si Telecomunicatilor. De asemenea si Andrei Gerea, Ministru Economiei a urmat ASE-ul. Aceste exemple am reusit cu greu sa le descopar pentru ca in tara noastra in general principiul angajarii nu este cel al profesionalismul. La polul opus, actualul Ministru al Sanatatii a urmat ASE-ul si Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune. Acesta dezbatere si aceasta lista merita un articol separat, sunt mult mai socante discrepantele decat par la prima vedere.

Problema principala sunt prioritatile partidelor politice: interesul propriu. Asistam la un joc de gradinita, iar in timp ce doi se cearta al treilea castiga. Nu stiu exact cine este al treile, insa stiu ca batalia comico-dramatica intre clasele politice adanceste imaginea trista pe care au lasat-o emigrarea rromilor. Un video care adaptat ar reprezenta realitatea politica de la noi, in care fetita si femeie sunt de fapt imaginea populatiei sau functia mult-dorita:

Nu am reusit sa ne asuman valorile europene insa presedintele Romaniei si-a pus problema daca se merita sa se investeasca educational in tinerii din Romania din moment ce acestia vor lucra pe piata muncii din strainatate. Eu propun ca intrebarea sa fie pusa de catre tinerii din Romania: se merita sa asteptam blocati in aceasta tara pana la democratizarea ei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s