Acasă » femei » Wear white dress to impress or not?

Wear white dress to impress or not?

In spiritul lunii februarie, in care a fost necesara crearea unei sarbatori pentru a scoate din impact vanzarile scazute, cu scuzele de rigoare, Valentine’s Day nu este altceva decat marketing pur. In urma cu cateva zile am asistat la un interesant schimb de replici, prin publicarea a doua articole in  paralel a doi autori cu mentalitati diferite, insa textele au fost lansate pe acelasi site online.

Neal Samudre, un tanar simpatic si-a exprimat dragostea fata de aleasa sa si fata de respectul pe care il poarta uniunii de tip casatorie, cu ajutorul unui text intitulat  „5 reasons why i got engaged before 23„, care a fost preluat de  HuffPost, si datorita caruia a fost recrutat ca si colaborator al acestei publicatii. Textul la o prima analiza este atat de vibrant si plin de patos incat si pe mine m-a „corupt”, desi nu sunt adepta casatoriei. Nu se poate sa nu fi  de acord cu ideea ca de fapt casatoria nu este o activitate care trebuie bifata la un moment dat in viata, ci ea trebuie sa reiasa din „imbinarea” perfecta dintre doua persoane complementare bazate pe o dragoste pura. De asemenea, dragostea nu este determinata de varsta.

Empatia pentru Neal si pentru crezul sau a tinut pana in momentul in care am reanalizat situatia si am constatat ca de fapt lucrurile stau astfel: un tanar de 23 de ani spune ca este varsta perfecta la care sa se casatoreasca, si ca are destula maturitate. De unde derinva faptul ca maturitatea lipeste cu desavarsire. Acest  june nu poate comenta situatia obiectiv, el este si actorul de pe scena si regizorul care implementeaza cadrele, iar toata situatia are o singura perspectiva.  Textul sau este din punctul meu de vedere cea mai frumoasa declaratie de dragoste, insa putin viabila, o situatia corecta ar fi ca acest articol sa fie scris dupa 10 ani de casnicie fericita, la o varsta matura, in care se poate comenta decizia si concluzia acestei actiuni.

In replica, Evelyn Lauer a redactat textul intitulat „5 reasons why i waited until 30 to marry” in care demonteaza punctat fiecare argumentat al lui Neal, si reuseste sa ii dea o alta interpretare. Aici intervine experienta de viata a lui Evelyn, mentalitatea pe care tanarul inca nu a „degustat-o”:

 Love is not determined by age. True. I fell in love for the first time at 16. I had the classic high school sweetheart relationship. People told me then I was too young to love. Not true. What they should have said: You’re too young to realize that love will change as you age. Your ideas of what love (and marriage) constitute will change. What becomes important in your life will change too. Love at 16 is not the same at love at 36 – and I imagine love at 36 is not the same as love at 56 or 76 or 96. As we age, we begin to think differently about life and love. To say at 23 that you know how you will feel about love is, as one of Samudre’s commenters called, „twenty-something hubris.” Things will change. One way or the other.

Nu exista o varsta perfecta prestabilita pentru casatorie, insa exista mentalitati care gandesc aproape de perfect in aceasi directie. Problema este ca fiecare isi exprima propria parere din perspectiva a ceva universal valabil, si fiecare in constientul sau considera ca este stapanul absolut al retetei casatoriei, in mare parte cand se pune problema sa fie exclus cel care face afirmatia. Se considera conform unor studii ca femeile care se casatoresc inainte de 24 de ani au un risc al divortului cu 40% mai ridicat (in alte studii s-a afirmat ca riscul este de 25%) comparativ cu, cazurile in care varsta depaseste 25 de ani. In urma acestui studiu motivul este situatia financiara instabila, intrucat sunt in perioada imediata dupa terminarea facultatii, iar acest lucru creaza o discrepanta intre veniturile din partea persoanei de sex masculin si cea de sex feminin.

In ultima perioada a predominat un trend in care din ce in ce mai multe femei isi anunta logodna pe Facebook, iar numarul tinerelor cu relationship status engage creste vertiginos. Ma bucur ca am un numar restrans de prieteni pe Facebook, pentru ca in caz contrar ar trebui sa privesc in fiecare zi cate o postare plus fotografie in care o fericita logodnica isi afiseaza ostentativ mana care  sustine un inel. Pare mai degraba o lipsa de pudoare a intimitatii, pentru ca intr-adevar, fericirea nu se striga in gura mare, chiar daca simti nevoia sa tipi de fericire, ea se vede pe fata. Niciodata nu iti vei putea afisa pe Facebook adevaratele sentimente, asa ca traieste-le cu cine merita cu adevarat.

Psihologic, fiecare persoane are individual propriul sau moment in care este pregatit pentru aceasta etapa, in functie de nivelul maturitatii, experienta si trairile personale si in special de persoana cu care se completeaza. Nu exista o varsta perfecta, exista doar suflete perfecte create unul pentru celalalt. But not wear white dress just to impress, and when it’s time say yes to love:

Lasă un comentariu